Священний Синод УПЦ затвердив намісника та ностоятеля для монастирів Могилів-Подільської єпархії

Неділя, 14.04.2024 13:40

10 квітня 2024 року у Свято-Пантелеімонівському монастирі у Феофанії міста Києва під головуванням Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія відбулось перше у поточному році засідання Священного Синоду Української Православної Церкви. Перед початком засідання члени Синоду молилися за Літургією Передосвячених Дарів у святій обителі. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

На засіданні Священного Синоду було розглянуто питання про теперішній стан дотримання прав на свободу віросповідання вірян та релігійних організацій Української Православної Церкви. У зв’язку з їх порушенням, Синод ухвалив рішення проінформувати Помісні Православні Церкви, іноземні країни та міжнародні правозахисні організації з цього приводу.

Члени Синоду вкотре наголосили, що Українська Православна Церква є самостійною та незалежною в управлінні Церквою Христовою, яка пастирською відповідальністю охоплює межі Української Держави. Також було наголошено, що, починаючи з 1990 року, керівний центр Української Православної Церкви знаходиться у м. Києві.

Крім того, був прийнятий текст Заяви Синоду, у якому відображена позиція Церкви щодо порушення прав на свободу віросповідання вірян та релігійних організацій Української Православної Церкви. Зокрема, у Заяві наголошено, що архієреї, священники та миряни Української Православної Церкви зазнають кримінальних переслідувань за надуманими підставами. Храми та інше майно відбираються, а релігійні громади незаконно перереєстровуються на користь новоутвореної Православної Церкви України. На сьогодні вже захоплено близько півтори тисячі храмів. Органи місцевого самоврядування ухвалюють незаконні рішення про заборону користування майном релігійними організаціями нашої Церкви.

Особливе занепокоєння викликає законопроект №8371 «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій», ініціатором якого є Кабінет Міністрів України. Під приводом захисту національної безпеки, його норми направлені не тільки на ліквідацію Української Православної Церкви, яка є найбільшим релігійним об’єднанням у нашій країні, а й на порушення фундаментального права на свободу віросповідання, яке гарантується державою кожному її громадянину.

Священний Синод вважає, що цей законопроект є таким, що сприятиме розпалюванню релігійної ворожнечі та нетерпимості. Крім того, законопроект порушує принцип автономності релігійної громади та направлений на втручання у внутрішню діяльність релігійних організацій Української Православної Церкви. У зв’язку з цим, Священний Синод Української Православної Церкви закликає народних депутатів Верховної Ради України не приймати цей законопроект.

У відповідь на рапорти єпархіальних архієреїв, Священний Синод утворив чоловічий монастир на честь ікони Божої Матері «Скоропослушниця» у селищі Бабаї Харківської єпархії, затвердив намісника цієї обителі та відкрив Свято-Троїцький жіночий монастир в селі Буківцьово Мукачівської єпархії.

Також для монастирів Могилів-Подільської єпархії затверджені: намісник Свято-Миколаївського чоловічого монастиря м. Шаргород та настоятель чоловічого монастиря на честь Чесного і Животворящого Хреста Господнього у Долині Хрестів.

При Свято-Тихвінському жіночому монастирі у м. Дніпро утворено регентсько-катехізаторське духовне училище та призначено ректора.

Для богослужбового використання в Українській Православній Церкві затверджені:

тексти служби та акафіста святому мученику Даниїлу Черкаському,

а також тексти служб праведному Стефану І, королю Угорщини; святителю Сильвестру, єпископу Канівському та священномученику пресвітеру Олександру Глаголєву.

Наостанок, Священний Синод обрав нових єпископів:

архімандрита Климента (Шмигельського), намісника Різдва Пресвятої Богородиці Десятинного монастиря міста Києва, обрано єпископом Борівським, вікарієм Київської Митрополії;

архімандрита Аліпія (Цушка), клірика Одеської єпархії, обрано єпископом Тарутинським, вікарієм Одеської єпархії.

Кількість переглядів: (19)

Залишити відповідь